Begin september namen de vaatchirurgen van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden een
gloednieuwe hybride operatiezaal in gebruik. Die combineert een hoogtechnologische, digitale
operatiezaal met een geïntegreerde installatie voor medische beeldvorming. Het projectbeheer
van deze nieuwbouw was volledig in handen van het Imeldaziekenhuis zelf.
Voor de elektrische installaties in medische ruimtes zoals een operatiekamer zijn de voorschriften veel strenger dan gewoonlijk.
EPA Stroomleiders is niet aan zijn proefstuk toe en heeft ruime expertise en ervaring in dergelijke projecten. Daarom koos het Imeldaziekenhuis voor deze specialist uit Oudsbergen.
De kleinste gebreken in elektrische installaties in medische ruimtes zijn een risico voor de veiligheid en gezondheid van patiënten en personeel.
Daarom moeten die installaties, bovenop het AREI, voldoen aan voorschriften uit de technische nota TO13/IA.
Die voorschriften zijn het strengst voor een operatiekwartier. “Zo is bij angiografie elektromagnetische interferentie uit den boze”, vertelt Jacky Dreesen van EPA Stroomleiders. “Een toestel of elektrische leidingen mogen de werking van de gevoelige apparatuur in het OK in geen enkel geval verstoren. De behandeling of het onderzoek van een patiënt mag immers nooit onderbroken worden en gecapteerde data mogen niet verloren gaan.” Voor dit project was er een driehoeksverhouding tussen EPA Stroomleiders, het team van het Imeldaziekenhuis en de leveranciers van de elektrische toestellen. “Er was geen extern studiebureau betrokken bij het project”, gaat Dreesen verder. “Dat vingen we op door gestructureerd te communiceren met het Imeldateam en leveranciers zoals Philips.
Die aanpak is nodig omdat je heel veel techniek in een beperkte ruimte moet krijgen en het eindresultaat feilloos moet zijn.”
In een operatiezaal is betrouwbare elektriciteit natuurlijk van groot belang. Ontdekken waarom het nog belangrijk is? Lees het hier.